Vacation in Croatia | Istrian Villas


Allianz Hrvatska

 
 

 

ISTRA

Istra je najveći Hrvatski poluotok.
Dužina istarske obale, zajedno s otocima i otočićima iznosi 539 kilometara. Zapadna je obala Istre razvedenija, i duga, zajedno s otocima, 327 kilometara. Istočna je obala, zajedno s otočićima, duga 212 kilometara.
Najviša planina Istre je Učka (1.396 metara), a najmanji istarski grad te ujedno i najmanji grad na svijetu je HUM (tri obitelji).

Klima istarskog poluotoka je blaga mediteranska s toplim i suhim ljetima i blagim zimama, a snijeg je rijetka pojava.
Prosječna insolacija iznosi 2.388 sunčanih sati godišnje. Karakteristični vjetrovi su jugo (topli vjetar koji donosi kišu), bura (donosi vedro vrijeme) i maestral (puše ljeti s mora prema kopnu i donosi osvježenje).
Prosječna temperatura zraka najhladnijeg mjeseca (veljače) je 6 Celzijevih stupnjeva, a najviša je prosječna temperatura u srpnju 23 Celzijeva stupnja.
Najhladnija prosječna temperatura mora iznosi 9 Celzijevih stupnjeva a najtoplija 24 Celzijeva stupnja.

Istra je vinorodan kraj. Tu se vinova loza uzgaja još prije Krista. U Poreču je već krajem 19 st. osnovan Institut za poljoprivredu s vinarskim podrumom.
Tartuf, rijetka i skupocjena gljiva koja raste u plodnom istarskom tlu prava je kulinarska poslastica. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu.
Tartuf raste u sivoj zemlji, a "epicentar" mu je u vlažnoj Motovunskoj šumi kojom protječe rijeka Mirna.
Istru je kroz milenije određivala maslina. I prva pisana svjedočanstva vezana za naš poluotok dugujemo upravo maslini, odnosno, maslinovom ulju i to još iz vremena starih Grka i Rimljana.
Istarsko tlo obiluje prirodnim znamenitostima, među kojima je osobito zanimljivo otočje Brijuni, gdje raste oko 680 biljnih vrsta.


  web development: cel ART